Rendhagyó történelemóra az 1956-os forradalomról és szabadságharcról

 

 

A Csíki-hegyek utcai iskola V. és VIII. osztályos tanulói Pordán Jánosné történelem tanárnő vezetésével és Tamáska Andrea klubvezető szervezésében rendhagyó történelemórán vettek részt 2012. október 19-én a Gazdagréti Idősek Klubjában.

 

A magyar történelem kiemelkedő eseményei közül az 1956-os forradalom az egyetlen, aminek még élő szemtanúi vannak, és ezeknek a szemtanúknak erkölcsi kötelességük, hogy a visszaemlékezéseiket megosszák a mai fiatalsággal.

Így jött az ötlet az Idősek Klubjának tagjai részéről, hogy a kisiskolásoknak élő szóban elmondják, hogy mit láttak, mit éltek át 1956 októberében.

Az Idősek Klubja tagjainak többsége 1956-ban hasonló életkorúak - 8-14 évesek - voltak, mint most az iskola jelenlévő kisdiákjai. Nekik nem történelemkönyvből tanították az akkori eseményeket, sőt arról évtizedeken keresztül nem is szabadott beszélniük. A klubtagok izgatottan készülődtek a kisdiákokkal való találkozásra, napokon keresztül írták 1956-os emlékeiket, amelyeket írásban és szóban is átadtak a gyerekeknek.

Az eseményhez hozzájárult Gáspár Csaba helyi vállalkozó is, akinek a házi múzeumából kölcsönzött korabeli, retro műszaki cikkeiből, emléktárgyaiból kis kiállítást rendeztek az egyik sarokban, köztük volt a világszerte elhíresült lyukas nemzeti zászló is.

Pordán tanárnő szerint a diákjai sok új ismeretet szereztek és nevelő hatású volt a találkozás. Kiemelkedő volt a 81 éves Turák Lászlóné, Éva néni színes elbeszélése, ő 1956-ban 25 éves egyetemista volt és részt vett az egyetemisták felvonulásán.

Öröm volt nézni a gyerekek érdeklődő szemeit, arcát.

Végezetül párperces filmet vetítettek a forradalom kiemelkedő mozzanatairól, ezt követően a klubtagok apró ajándékaival elbúcsúztak a gyerekek.

Hasznos volt mindkét generációnak az együtt töltött óra.

 

Gazdagréti Hímondó